Kriolipoliza to forma likwidacji miejscowej otyłości na brzuchu, boczkach, ramionach, kolanach, udach czy plecach. Jest to alternatywa do tradycyjnej liposukcji, gdyż wprowadza zamrożone komórki tłuszczowe w stan apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórki. Tłuszcz, który wydobywa się z uszkodzonej niską temperaturą komórki tłuszczowej, czyli adipocytu jest metabolizowany w wątrobie. Podczas jednego przyłożenia usuwamy 15-20% komórek tłuszczowych z danego obszaru na zawsze.
Ponadto zabieg kriolopolizy wzbogacony jest o fale radiowe, które poprzedzając kriolipolizę, rozgrzewają tkanki umożliwiając później szybsze i intensywniejsze zamrożenie komórek tłuszczowych. Dzięki temu otrzymujemy intensywniejszy efekt końcowy. Fale radiowe nie tylko usuwają tłuszcz, poprzez rozkład trójglicerydów na wodę i dwutlenek węgla, które następnie są usuwane przez układ krwionośny i limfatyczny bez obciążania wątroby, ale również intensywnie ujędrniają skórę.
Technologie fal radiowych podgrzewają tkanki do 60-65 stopni Celsjusza, dzięki czemu dochodzi do częściowej denaturacji białek, czyli włókien kolagenu, odpowiedzialnego za jędrność skóry.